Leurse Haven feesten

De Leurse Havenfeesten

Gezelligheid langs het water

In 1986 werd de stichting Adriaan van Bergen opgericht. Doel van de stichting was om in 1990 op grootse wijze te vieren dat in 1590 Breda tijdens de tachtigjarige oorloog werd ontzet. Bij dit ontzet speelde de Leurse turfschipper Adriaan van Bergen een belangrijke rol. Zijn list met het Turfschip is legendarisch. De eerste Havenfeesten in 1990 werden zo'n succes dat er, naar nu blijkt, destijds een traditie geboren is.

Over turfschipper Adriaan van Bergen en zijn list.

In 1590 veroverde prins Maurits Breda op de Spanjaarden. Dit wapenfeit werd meteen beroemd door de manier waarop: met een list! Hoe was de stad veroverd? Een turfschipper had een groep soldaten van de prins verborgen onder de lading turf die hij naar het Bredase kasteel moest brengen met zijn schip. 's Nachts zijn de soldaten van boord geklommen en hebben ze het kasteel veroverd. De turfschipper heette Adriaan van Bergen en zijn thuishaven was Leur. Wie de bedenker van de list is, is niet duidelijk. Sommige auteurs beweren dat Maurits Adriaan benaderde met het plan, andere dat Adriaan de Prins opzocht.

Wat gebeurt er met de opbrengsten van de Havenfeesten?

Eén van de doelstellingen van de Stichting Adriaan van Bergen is het laten terugvloeien van eventuele opbrengsten uit de Leurse Havenfeesten naar de gemeenschap. Een voorbeeld hiervan is het leveren van een substantiële bijdrage aan de herbouw van molen de Lelie. Ook het carillon in het Trouwkerkje zou er niet geweest zijn als er geen Havenfeesten hadden bestaan en het oorlogsmonument in het Heerma van Vossplantsoen is met de opbrengsten van de Havenfeesten gerestaureerd en opgewaardeerd tot een waardig monument voor alle gevallenen.

Ook de introductie van authentiek 'Leurs' bier genaamd 'Augustinus' is mede mogelijk gemaakt met de opbrengsten van de Leurse Havenfeesten. Daarnaast sponsort de Stichting Adriaan van Bergen diverse kleinere projecten. Hierbij kan gedacht worden aan het schenken van een fototoestel aan Sovak tot het leveren van een bijdrage aan de EHBO vereniging voor de aanschaf van een defibrillator. Zoals u kunt lezen is het onmiskenbaar dat de opbrengsten van de Havenfeesten goed worden besteed.

  • iBiZZ
  • Etten-Leur City App
  • De Spaansche Brabander